معیار های کلیدی برای سنجش موفقیت در سئو
زمانی که شما یک سایت بزرگ و مناسب راه اندازی کرده اید؛ حال زمان آن رسیده تا به کارفرا نتیجه تلاش های خود را ارائه دهید. در این مرحله چند سوال پیش می آید ؛ چطور می توانیم دست آورده های کسب شده را به طور واقعی به کارفرمایان ثابت کنیم ؟ معیار مناسب برای نشان دادن موفقیت ما در پروژه های سئو چگونه است؟
شما با استفاده از شاخص های کلیدی عملکرد یا KPI می توانید پاسخ سوالات خود را پیدا کنید. این شاخص ها معیارهایی هستند که درصد موفقیت در پروژهها و فعالیت های سئویی شما روی سایت را به نمایش می گذارد.
مهم ترین شاخص های کلیدی پروژه های سئو
1-افزایش بازدید سایت از گوگل
این شاخص افزایش بازدید سایت شما را از طریق گوگل نشان می دهد. هر سشن به معنای انجام هرگونه فعالیتی در وب سایت شما مانند، اسکرول کردن، کامنت ، لایک مطالب و خروج کاربراز وب سایت شما است. اگر کاربر در وب سایت شما هیچ گونه فعالیتی نداشته باشد،session بعد از ۳۰ دقیقه به طور خودکار بسته می شود. هر کاربر می تواند چندین سشن را هنگام بازدید سایت ایجاد کند. بازدید های طبیعی به طور مستقیم از طریق گوگل قابل ردیابی است. باید توجه داشته باشید که ترافیک طبیعی وب سایت شما مهم ترین شاخص کلیدی عملکرد آن است ؛ چون هم گام با هدف های اصلی سئو، یعنی دیده شدن در موتورهای جست و جو است.
با بررسی داده های آماری و موفقیت وب سایتتان روی کلمات کلیدی در گوگل سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس، می توانید دلایل رشد در شاخص مهم افزایش بازدید سایتتان را پیدا کنید. دقت کنید که با شروع شدن فعالیت on page و off page سئو سایت، جایگاه شما برای کلمات کلیدی که هدف قرار داده بودید و چه کلمات کلیدی که هدف قرار نداده بودید، بهبود پیدا خواهد کرد.
نکته مهم : نرخ کلیکی که از سایتتان انتظار دارید با تغییر جایگاه هر یک از صفات شما در موتور جست و جو تغییر می کند. به عنوان مثال اگر وب سایت شما از صفحه دوم به صفحه اول در صفحه نتیجه جست و جو منتقل شود؛ روی نرخ کلیک سایت شما تاثیر بسزایی می گذارد. بهترین راه برای افزایش جست و جوی طبیعی انتخاب یک کانون رقابتی تولید محتوای مناسب و مرتبط با کسب و کارتان، همچنین توضیحاتی قوی که تبدیل به یک فراخوان خوب برای سایتتان شود؛ است. برای آشنایی بیشتر با این تکنیک می توانید مقالات مربوط به سئو سایت ، سئو کلاه سفید و سئو کلاه سیاه این سایت را مطالعه کنید.
2-بهبود رتبه در کلمات کلیدی مهم
معیار رتبه کلمات کلیدی در واقع بر اساس جایگاه وب سایت شما در کلمات کلیدی مشخص، که قابلیت سرچ بالایی دارند؛ بر روی موتورهای جست و جو تعیین می شود. همان طور که پیش تر گفتیم، هرچه جایگاه شما در موتورهای جست و جو به صفحه اول نزدیک تر باشد و هر قدر جایگاه شما در کلمات کلیدی با ارزشی که سرچ بالایی دارند بیشتر باشد؛ موفق تر خواهید بود. برای بررسی جایگاه سایتتان بر روی کلمات کلیدی می توانید از ابزار های semrush seranking و سرچ کنسول استفاده کنید.
این که از کلمات کلیدی بلند و طولانی و یا از نام برندتان استفاده کنید؛ می توانید جایگاه خوبی را در گوگل کسب کنید؛ ولی در برنامه استراتژی طولانی مدت خود باید از کلمات کلیدی ای استفاده کنید که سرچ و رقابت بالایی دارند. ارتباط مستقیمی روی سئو با مشتریان وجود دارد؛ پس می توان نتیجه گرفت ، رتبه سایت شما در کلمات کلیدی نیز جزو kpi های با اهمیت است. افزایش رتبه شما در کلمات کلیدی اولین گام برای رسیدن به سایر اهداف مثل، افزایش ترافیک، کاربران جدید، فروش بیشتر و درآمد بیشتر است.
سعی کنید به طور هفتگی جایگاه وب سایت خود را بررسی کنید. افت ناگهانی جایگاه شما در سایت می تواند ناشی از وجود یک مشکل باشد که باید در صدد رفع آن تلاش کنید. توجه داشته باشید که بهینه سازی بیش از حد نیز مانند عدم بهینه سازی برای سایت می تواند مخرب باشد .
3- افزایش فروش و نرخ تبدیل کاربر به مشتری
بدیهی است هدف از انجام پروژه های سئو این است که در نهایت کاربران به مشتری ما تبدیل شوند. یک کاربر جذب شده در واقع یک مشتری بالقوه است که احتمالا یکی از موارد زیر را انجام می دهد.
1-ثبت نام در وبینارهای سایت و دریافت خدمات سایت
2- برقراری تماس تلفنی
3-خرید محصولات به صورت آنلاین که جزو هدف مجموعه است.
شما با استفاده از گوگل آنالیتیکس می توانید :
1- نرخ تبدیل در موبایل دسکتاپ 2- جنسیت مخاطبانی که به مشتری تبدیل شده اند 3- مقدار رضایت وب سایت شما از نظر کاربران 4- حرکت کاربران جذب شده و تبدیل آن ها به مشتری را پیش بینی کنید.
بررسی این معیار ها به شما کمک می کند تا جایگاه و میزان موفقیت خود در سئو را متوجه شوید. فراموش نکنید که هدف اصلی سئو فروش محصولات و ارائه خدمات می باشد که بتوانید از وب سایت خود درآمد کسب کنید. در بسیاری از پروژههای سئو با این که افزایش چشم گیری در آمار بازدید سایت ایجاد نمی شود؛ اما تاثیرات زیادی در تبدیل کاربر به مشتری قابل مشاهده است.
4- نرخ خروج از سایت
نرخ پرش در واقع معیاری برای خروج کاربران بلا فاصله بدون هیچ گونه فعالیتی از سایت شما است. این معیار بر اساس اندازه گیری سشن های بدون فعالیت به کل سشن ها اندازه گیری می شود. نرخ پرش استاندارد چیزی در حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد است. البته در نظر داشته باشید که درصد نرخ پرش ارتباط مستقیمی با صنعت و مخاطبان شما دارد.
این معیار اهمیت بالایی دارد زیرا برای الگوریتم های موتور جست و جو و رضایت کاربران در مشاهده نتایج الویت بسیار بالایی دارد.
زمانی که کاربران عبارتی را سرچ می کنند؛ موتور جست و جو تلاش خودش را می کند که مرتبط ترین نتایج با بهترین کیفیت را به کاربر نشان دهد. زمانی که کاربر پس از سرچ عبارت مورد نظرش وارد سایتی می شود؛ بلافاصله از آن خارج شود؛ نشان دهنده این است که آن سایت برای کاربر مناسب نبوده است.
از طرفی هم پایین بودن نرخ پرش نشان دهنده این است که سایت مرتبط قابل اعتماد و در جهت نیاز کاربر بوده است. این نکته را فراموش نکنید که نرخ پرش به تنهایی معیار مناسبی برای تعیین موفقیت یک پروژه سئو نیست؛ ولی همراه با شاخص افزایش بازدید و بهبود جایگاه می توان گزارشات بهتر و دقیق تری به عنوان مشاوره و تحلیل سئو سایت تهیه نمود.
5- تعداد صفحات مشاهده شده در هر بازید
این معیار به روشنی نشان می دهد که هر کاربر چه تعداد از صفحات وب سایت شما را مشاهده کرده است. توجه داشته باشید که مراجعه مجدد کاربر به صفحات سایت شما نیز در این معیار جای می گیرد. اگر وب سایت شما یک صفحه ای باشد، یک صفحه در هر بازدید آمار منطقی خواهد بود. در این صورت بهتر است به زمان حضور کاربر در سایت توجه کنیم.
در مقابل اگر وب سایت شما محتوا های متعدد داشته باشد و یا صاحب یک سایت فروشگاهی باشید در آن حال باید انتظار بازدید تعداد صفحات بیشتری را داشته باشید. توجه داشته باشید که اگر تعداد بازدید بالا هم باشد؛ باز هم کافی نیست؛ زمانی که کاربران به مشتری تبدیل شوند و بتوانید از آن کسب درآمد داشته باشید شما به هدف خود رسیده اید.
6- زمان متوسطه حضور کاربرد در سایت
یکی از شاخص های سنجش عملکرد سئو، مدت زمانی است که کاربر در سایت شما سپری می کند. هر چه تولید محتوا ی شما قوی تر و ساختار سایت شما با کیفیت تر باشد؛ انتظار بیشتری می آورد تا کاربران زمان زیادی را در آن سپری کنند.
این معیار در واقع نشان دهنده میزان رضایت کاربر و کیفیت محتوا و انگیزه بخشی برای مشاهده ادامه مطلب سایت شما است.
زمانی که نرخ متوسط زمان حضور کاربران در سایت شما افت می کند؛ نشان دهنده چیست و چه کار هایی باید انجام دهید؟
بهتر است با سئو داخلی استاندارد کاربر را در مسیر درستی هدایت کنید. ارائه محتوای با کیفیت، فعال سازی بخش نظرات ، استفاده از ویدیو می تواند زمان حضور در سایت را افزایش دهد. در نشان دادن عملکرد خود به کار فرما می توانید زمان حضور کاربر قبل و بعد از انجام سئو را ارائه دهید.
7- مدت زمان بارگذاری صفحات
توجه داشته باشید که زمان سرعت سایت می تواند عامل منفی و تاثیرگذاری بر روی بقیه شاخص های موفقیت سئو سایت باشد. اگر زمان لود شدن سایت طول بکشد به طور طبیعی در صفحه نتایج موتور جست و جو باز خواهید گشت. زمانی که لود سایت شما طول بکشد کاربر از ادامه جست و جو منصرف می شود؛ چه بسا خریدی هم صورت نمی گیرد. در نتیجه درآمدی هم به دنبال نخواهد داشت. زمان لود ایده آل هر وب سایت به میزان پیچیدگی محتوا کاربران بستگی دارد. به طور کلی زمان لود هر صفحه باید کم تر از 4 ثانیه طول بکشد. همچنین زمان لود هر صفحه ارتباط مستقیمی با نرخ پرش دارد. هرچه زمان لود صفحات طول بکشد؛ کاربران بیشتری بدون هیچ فعالیتی از سایت شما خارج می شوند. بهترین ابزار برای شناسایی کاهش سرعت سایت GTMEVIT است. شما به عنوان یک متخصص سئو ، با ارائه گزارشاتی مبنی بر کاهش سرعت لود صفحات می توانید فعالیت مثبت خود در زمینه سئو تکنیکال را نشان دهید.
8- مهمترین صفحات خروج از سایت
این صفحه در واقع آخرین صفحه ای است که کاربر از آن خارج می شود. نکته مهم در مورد این شاخص کلیدی عملکرد آن است که الزاما صفحات خروج ، صفحات بدی نیستند. به کمک گوگل آنالیتیکس می توانید به صفحات خروج از سایت دسترسی داشته باشید.
نرخ خروج: مقایسه تعداد خروجی کاربر از یک صفحه نسبت به تعداد بازدید های آن است. درصورتی که نرخ خروج کاربر از یک صفحه خاص از سایت شما بیشتر باشد؛ بهتر است آن صفحه را بهینه سازی کنید. بیش از شروع یک پروژه سئو، صفحات خروج سایت را به دقت آنالیز کنید و آمار آن را ثبت کنید. زمان ارائه گزارش تغییر رفتار کاربران میزان موفقیت شما را نمایش می دهد.
کلام آخر
همان طور که گفته شد انجام تکنیک سئو در سایت به تنهایی نمی تواند تاثیر و ارزش فعالیت شما را نشان دهد. بهتر است قبل از شروع پروژه گزارشی از وضعیت موجود تهیه کنید و هنگام گزارش به کارفرما آن ها را نیز ارائه دهید. در روند اجرا سعی کنید از ابزار های گوگل سرچ کنسول و گوگل آنالیکیس استفاده کنید تا بتوانید رفتار کاربران را بررسی کنید و آمارهای به دست آمده را تحلیل کنید. با استفاده از فاکتور های معرفی شده در مقاله بالا می توانید دستاوردهای خود را به کارفرما ارائه دهید و آن ها را از روند مثبت سایت مطلع کنید.
آیا فاکتور های دیگری را می شناسید که برای آنالیز کردن فعالیت های سئو و تأثیر آن بر سایت از آن استفاده کرده باشید؟ لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
بدون دیدگاه