گوگل سرچ کنسول

سرچ کنسول (Google Search Console) چیست؟

 

سرچ کنسول یکی از ساده ترین و با اهمیت ترین ابزارهای برای بررسی سایت در نتایج سرچ گوگل محسوب میشود. تسلط به این ابزار قدرتمند برای تمام وب مستران و متخصصین سئو الزامی است. این ابزار از کاربردی و امکانات قابل توجهی برخورد است؛ با استفاده از این ابزار میتوانید رتبه ی سایت خود را در گوگل بررسی کنید، کلمات کلیدی مهم برای سایت خود را بیابید، از وجود error ها و مشکلات در صفحات سایت خود مطلع شوید و … . از سوی دیگر، اتصال به سرچ کنسول، یکی از روش های موثر در معرفی یک وب سایت به موتور جستجوگر گوگل است.بهترین زمان برای اتصال سایت خود به ابزار سرچ کنسول، زمانی است که شما طراحی اولیه سایت خود را انجام داده اید و محتوای اولیه مدنظرتان را در سایت خود بارگذاری کرده اید.

اتصال سرچ کنسول به یک سایت ناقص و دارای خطا، تاثیر منفی روی سئو سایت شما خواهد داشت. پس از اتصال، سرچ کنسول شروع به جمع آوری اطلاعات راجع به سایت شما خواهد کرد و این آمار و اطلاعات را پس یک بازه ی زمانی در اختیار شما قرار خواهد داد.

select-property-type

اتصال وب سایت به ابزار سرچ کنسول

 

به خاطر داشته باشید که شما تنها مجاز به اتصال وب سایت هایی به سرچ کنسول هستید که مالک یا ادمین آن هستید. سرچ کنسول، اطلاعات مربوط به نتایج سرچ برای هر وب سایت را تنها در اختیار مالکین آن وب سایت، و یا افراد تعیین شده توسط مالکین آن وب سایت، قرار میدهد. در گام نخست تنها کافی است مانند تصویر زیر، عبارت Google search console را در گوگل سرچ کنید و وارد اولین لینک پیشنهادی شوید. تایید هویت و اعتبارسنجی اتصال یک وب سایت به ابزار سرچ کنسول مانند شکل زیر، به دو روش امکان پذیر است؛ استفاده از روش URL prefix و یا استفاده از روش معرفی Domain. در صورت انتخاب روش URL prefix، باید آدرس سایت را به صورت کامل، مثلا https://sorsio.com، وارد کنید. ولی در صورت انتخاب روش Domain، تنها نام دامنه را باید وارد کنید. به عنوان مثال، عبارت sorsio.com را در فیلد مربوطه وارد کنید. ممکن است آدرس سایت شما به چهار حالت مختلف در گوگل سرچ شود; https://sorsio.com   ، http://sorsio.com  ، https://www.sorsio.com ویا http://www.sorsio.com .

در صورتی که سایت شما وردپرسی باشد، تمام این ادرس ها به سایت شما ریدایرکت (Redirect) میشوند و در صورتی که سایت شما کد نویسی شده باشد، باید این امر در آن لحاظ شود. در صورتی که برای اتصال به سرچ کنسول از روش URL Prefix استفاده میکنید، تنها اطلاعات مربوط به یکی از چهار نوع آدرس ذکر شده، در پنل سرچ کنسول شما نمایش داده خواهد شد. البته برای حل این مشکل راه حل هایی وجود دارد که در ادامه ذکر خواهد شد. با این وجود، اگر مایل هستید که تنها اطلاعات مربوط به یک بخش خاص از وب سایت خود را داشته باشید، مثلا https://sorsio.com، باید از روش URL  prefix استفاده کرده و آدرس مربوطه را عینا در فیلد مربوطه وارد کنید. اما در صورت اتصال از روش Domain، تمام اطلاعات مربوط به  domain و sub-domain و تمام چهار آدرس ذکر شده، در پنل سرچ کنسول شما نمایش داده خواهد شد. این امکان وجود دارد که بتوانید سایت خود را به هر دو روش ثبت کنید. اطلاعات و امکانات که در این دو روش توسط سرچ کنسول در اختیار شما قرار می گیرد، اندکی با هم متفاوت است. در این صورت، از اطلاعاتی که هر دو روش در اختیار شما قرار میدهند، بهره مند خواهید شد. البته این کار تنها برای وب سایت های بسیار بزرگ انجام میگیرد.

در روش Domain، سرچ کنسول یک کد در اختیار شما قرار میدهد و از شما میخواد تا برای انجام احراز هویت، این کد را در هاست  (host)خود قرار دهید. به احتمال زیاد برای سایت خود از direct admin یا cpanel استفاده میکنید. در صورتی که از direct admin استفاده میکنید، کافی است وارد هاست خود شوید و عبارت Dns management را سرچ کرده و بیابید. و سپس با کلیک بر روی add record و انتخاب نوع text، این کد را به هاست خود بیافزاید. بعد از افزودن کد مدنظر، فرآیند احراز هویت را ادامه دهید تا به پنل سرچ کنسول خود متصل شوید. در صورتی که از cpanel استفاده میکنید، تنها کافی است که از قسمت domains،  zone editor را بیابید و در قسمت manage، نوع text را انتخاب کرده و کد مدنظر را بیافزاید. پس از انجام این مراحل، شما احراز هویت شده، به پنل سرچ کنسول خود هدایت خواهید شد.

 

در صورتی که روش اتصال با URL prefix را انتخاب کنید، سرچ کنسول برای احراز هویت، چند روش مختلف را به شما پیشنهاد خواهد داد. در صورت انتخاب روش اپلود فایل، سرچ کنسول یک لینک دانلود به شما نمایش میدهد. با دانلود فایل مربوطه و افزودن آن به آدرس root سایت در هاست خود، توسط سرچ کنسول، احراز هویت خواهید شد. در صورتی که روش افزودن تگ html را انتخاب کنید، باید تگ مد نظر را کپی کرده و در هدر صفحات سایت خود قرار دهید. با انجام این کار، شما توسط سرچ کنسول احراز هویت شده و به پنل سرچ کنسول خود هدایت خواهید شد‌.

search console

به پنل سرچ کنسول خود خوش آمدید! با اتصال به سرچ کنسول خود، صفحه ای مشابه تصویر زیر را مشاهده خواهید کرد. سرچ کنسول دارای بخش های مختلفی است که هریک اطلاعات بسیار مفیدی در رابطه با وضعیت سایت شما در موتور جستجوگر گوگل، را به شما نمایش میدهد. مهم ترین و کاربردی ترین بخش های سرچ کنسول عبارت اند از Performance، Coverage و URL inspection که در ادامه به توضیح دقیق این بخش ها و نیز سایر بخش ها خواهیم پرداخت.

بخش Performance

 

بخش Performance  اطلاعات بسیار مهم، کاربردی و کارآمدی را در رابطه با وضعیت وب سایتتان در طول یک بازه ی زمانی مشخص در اختیار شما قرار میدهد. مطابق نمودار زیر، در این بخش شما قادر خواهید بود تا تعداد تمام دفعاتی که وب سایت شما توسط کاربران در صفحات نتایج سرچ گوگل مشاهده شده اند یا به عبارتی Total impression (نمودار با رنگ بنفش)، تعداد دفعاتی که کاربران روی سایت شما کلیک کرده اند یا به عبارتی Total clicks (نمودار با رنگ آبی)، میانگین رتبه ی وب سایت خود طی بازه ی زمانی مشخص در گوگل یا به عبارتی Average position (نمودار با رنگ نارنجی) و نیز میانگین نسبت تعداد تمام دفعات حضور در صفحه ی نتیج سرچ گوگل به تعداد دفعاتی که کاربران روی سایت شما کلیک کرده اند یا به عبارتی Average CTR (نمودار سبزآبی رنگ) را مشاهده کنید.

بخش Performance

علاوه بر این میتوانید خروجی آمار و نمودارهای چهارگانه ی ذکر شده را در بازه های زمانی مختلف و یا براساس نوع سرچ های مختلف مشاهده کنید. برای مشاهده ی نمودارها در بازه ی زمانی دلخواه خود کافی است که مطابق شکل زیر بر روی قسمت مشخص شده با رنگ آبی (Date compare) کلیک کنید و در صفحه ی باز شده، گزینه ی مطلوب خود را انتخاب کنید. همچنین برای مشاهده ی نمودارها براساس نوع سرچ کاربران (عکس، فیلم، صفحات وب و…) کافی است بر روی قسمت مشخص شده با رنگ قرمز (Search type) کلیک کنید و از صفحه ی باز شده، گزینه ی دلخواه خود را انتخاب کنید. تصاویر مربوط به این صفحات در ادامه آمده اند.  از بخش Date range  میتوانید اطلاعات و نمودارهای سایت خود را به صورت مقایسه ای در بازه های زمانی مختلف مشاهده کنید.

در بخش Performance، میتوانید در رابطه با کلمات کلیدی برتر سایت خود اطلاعات مفیدی به دست آورید. در این بخش مطابق شکل زیر، لیستی از کلمات کلیدی برتر سایت خود به همراه اطلاعاتی در ازای هر کلمه کلیدی را مشاهده میکنید که عبارتند از; تعداد دفعاتی که در ازای هر کلمه کلیدی سایت شما در صفحات سرچ گوگل مشاهده شده اند (Impressions)، تعداد دفعاتی که در ازای هر کلمه کلیدی بر کاربران بر روی سایت شما کلیک کرده اند (clicks)، میانگین رتبه ی سایت شما در گوگل در ازای هر کلمه کلیدی و در آخر میانگین نسبت تعداد دفعات مشاهده شده به تعداد دفعات کلیک شده در ازای هر کلمه کلیدی (CTR). در صورت فیلتر کردن از طریق بخش های Date compare  و Search type این اطلاعات در بازه های زمانی مختلف و یا براساس انواع سرچ های مختلف به شما نمایش داده خواهند شد.

perfomance
perfomance

در این بخش میتوانید ، مطابق شکل ، از قسمت فیلتر بخش Performance  استفاده کنید. شما میتوانید با استفاده از این قسمت وضعیت و اطلاعات سایت خود به ازای یک کلمه کلیدی (Top queries) و یا بر اساس یک معیار عددی مشخص از پارامترهای   clicks ، Impressions، Position  ، CTR که به ترتیب نشانگر تعداد کلیک های انجام گرفته بر روی سایت شما، تعداد دفعاتی که وب سایت شما در گوگل مشاهده شده است، میانگین رتبه ی شما در صفحات نتایج سرچ گوگل و میانگین نسبت تعداد دفعات مشاهده شده به تعداد دفعات کلیک شده میباشند،  فیلتر کنید.

پس از انتخاب یک گزینه، کافی است تا مطابق تصویری که در ادامه آمده است، مقدار مدنظر خود را برای پارامتری که انتخاب کرده اید، وارد فیلد نشان داده کنید. تمام نتایج مطابق با فیلترسازی شما، به سرعت نمایش داده خواهند شد. مطابق تصاویر زیر میتوانید از معیار فیلترسازی خود را مساوی بودن، نامساوی بودن، کوچک تر بودن و یا بزرگ تر بودن از یک عدد خاص تعریف کنید.

perfomance
perfomance

همان طور که در شکل زیر نشان داده شده است، این جدول از تب های مختلفی تشکیل شده است که عبارت اند از ; Queries یا کلمات کلیدی، Pages  یا صفحات، Countries یا کشورها، Devices یا تجهیزات، Search Appearance (در ادامه توضیح داده خواهد شد) و Dates  یا تاریخ. شما در کدام از این تب ها میتوانید اطلاعات سایت خود را بر اساس معیار تعریف شده در آن تب، مشاهده و فیلتر کنید. به عنوان مثال میتوانید در بخش مشاهده کنید که بیشتر کلیک های انجام شده بر روی وب سایت شما از سمت کاربران کدام کشور انجام گرفته است. یا اینکه در بخش Pages میتوانید وضعیت تک به تک صفحات سایت خود را مشاهده کنید و دریابید که کدام یک از صفحات سایتتان بیشتر مورد توجه کاربران گوگل قرار گرفته است. در ادامه به جذاب ترین بخش Performance خواهیم پرداخت.

با استفاده از تب New   که در تصاویر زیر مشخص شده است، میتوانید تمام اطلاعات سایت خود را بر اساس یک کلمه ی کلیدی معین، یک صفحه با url  مشخص، یک کشور خاص و یا نوع دستگاه مورد استفاده ی کاربران استخراج کنید. به عنوان مثال میتوانید با انتخاب گزینه ی Page، اطلاعات مربوط به صفحه ای که دقیقا url مدنظر شما را دارد، تمام صفحاتی که url  مد نظر شما  بخشی از آن هاست، تمام صفحاتی که شامل url  مدنظر شما نیستند و در آخر ترکیب url  مد نظر خود با عبارات مختلف با توجه به قوانین قراردادی regex (میتوانید علائم و قواعد regex را به راحتی بیاموزید) را استخراج کنید. علاوه بر این با انتخاب قسمت compare  ، میتوانید تمام اطلاعات مربوط به دو صفحه یا دو دسته از صفحات را به صورت مقایسه ای مشاهده کنید. وجود امکان مقایسه، سرچ کنسول را به یک ابزار کلیدی برای بهبود وضعیت سایت شما تبدیل کرده است. همان طور که در بالا اشاره شد، میتوانید از این امکانات بر اساس معیارهای مختلف که شامل کلمات کلیدی، کشور و یا دستگاه مورد استفاده ی کاربران است، بهرمند شوید.

بخش URL Inspection

 

این بخش دارای دو کاربرد اصلی است که عبارتند از معرفی یک صفحه ی جدید از سایت به گوگل جهت شروع فرآیند کراول (crawl) و نیز مشاهده ی وضعیت کلی صفحه ی مد نظر در گوگل. برای اینکار ابتدا باید url  مربوطه را در قسمت مشخص شده در شکل زیر وارد کنید. اندکی صبور باشید تا اطلاعات مربوطه از google index استخراج شوند. حال صفحه ای نمایش داده خواهد شد که وضعیت کلی صفحه ی مورد نظر در گوگل را نمایش خواهد داد. به عنوان مثال در تصاویر زیر، بخش مشخص شده با رنگ قرمز نشان دهنده ی این موضوع است که صفحه ی مورد نظر توسط گوگل کراول (crawl)  نشده است و متعاقبا در ایندکس (index) گوگل موجود نیست. حال میتوانید در ابتدا با استفاده از Test Live URL  (مشخص شده با رنگ سبز) و سپس گزینه ی Request Indexing (مشخص شده با رنگ آبی)، از ربات های گوگل بخواهید تا شروع به کراول و سپس ایندکس صفحه ی مورد نظر کنند. تعداد دفعاتی که میتوانید روزانه این درخواست را به گوگل اعلام کنید، دارای محدودیت است زیرا تعداد ربات های گوگل محدودیت دارد.

بخش URL Inspection
بخش URL Inspection
بخش URL Inspection

بخش Enhancement

 

قسمت Breadcrumbs

 

به سلسله مراتب رسیدن به یک صفحه در یک سایت را Breadcrumbs میگویند. این بخش میتواند با توجه به Data Structure سایت شما زیر مجموعه ای نداشته باشد و یا دارای تعدادی زیر مجموعه باشد. با مفهوم Data Structure بعدها آشنا خواهیم شد. اگر سایت شما وردپرسی باشد، آنگاه میتوان Breadcrumbs یا مسیر دسترسی کاربر به یک صفحه ی خاص را با افزونه هایی مانند Yoast ایجاد کرد و در غیر اینصورت ایجاد Breadcrumbs به عهده ی برنامه نویس سایت است. این عامل با وجود اینکه تاثیر مهم و چشمگیری در سئو سایت شما ندارد، اما بر خوانایی سایت شما برای کاربران و جلب توجه آن ها تاثیرگذار است. بر اساس شکل زیر، نموداری که در این بخش نمایش داده میشود دارای سه بخش است. بخش Error (نشان داده شده با کادر قرمز) نشان دهنده ی Breadcrumbs هایی است که با خطا موجه شده اند. بخش Valid with Warning (نشان داده شده با کادر سبز) نشان دهنده ی Breadcrumbs هایی که دارای اخطار هستند و در نهایت بخش Valid (نشان داده شده با کادر آبی) که نشان دهنده ی Breadcrumbs هایی است که صحیح هستند.

بخش Index

قسمت Sitemap

Sitemap در واقع یک نقشه ی راه برای ربات های جستجوگر گوگل است با بتوانند به صورت بهینه تری این عمل را انجام دهند. پس در واقع اگر قصد داریم که صفحه ای ایندکس نشود، نباید آن را در Sitemap قرار دهیم. برای مشاهده ی sitemap یک سایت کافی است که عبارت /sitemap_index.xml را پس از آدرس سایت خود قرار دهید. فایل Sitemap  سایت مروطه را مانند تصویر زیر مشاهده خواهید کرد. اگر سایت شما با وردپرسی باشد، با استفاده از افزونه ها (افزونه ی Yoast) میتوان Sitemap را برای سایت ایجاد کرد و اگر سایت شما کدنویسی شده باشد، باید خودتان آن را نوشته و در آدرس root سورس کد سایت خود قرار دهید. برای تهیه ی این فایل میتوانید از سایت Sitemap.com  نیز کمک بگیرید. هر فایل Sitemap حداکثر میتواند شامل پنج هزار آدرس باشد و اگر تعداد آدرس های موجود در سایت شما بیش از عدد باشد باید از چند فایل Sitemap در سایت خود استفاده کنید.

xml sitemap

قسمت Removals

اگر نیاز دارید تا به طور فوری صفحه ای از سایت خود را از نتایج گوگل حذف کنید، در این صورت کافی است که مطابق شکل زیر در قسمت Removals، تب Temporary Removals، آدرس صفحه ی مد نظر خود را در کادری که شکل زیر با رنگ قرمز مشخص شده است، وارد کرده و درخواست حذف نتایج را با استفاده از گزینه ی New request وارد کنید. با انجام اینکار، نتایج مربوط به صفحه ی مدنظر تا شش ماه از گوگل حذف خواهند شد. تب های Outdated content وFiltering  SafeSearch مربوط به آمار حاصل از گزارشات کاربران است. کاربران میتوانند به گوگل گزارش کنند که محتوای سایت شما به روز نیست. در این صورت میتوانید آمار مربوط به این گزارشات را در تب Outdated content مشاهده کنید. همچنین کاربران میتوانند به گوگل گزارش دهند که محتوای سایت شما برای همه ی کاربران با رنج سنی پایین مناسب نیست. در این صورت میتوانید آمار مربوط به این گزارشات را در تب SafeSearch Filtering مشاهده کنید.

قسمت Coverage

 

تسلط به این قسمت بسیار حائز اهمیت است. در این قسمت میتوانید مشاهده کنید که کدام یک از صفحات سایت شما index شده و کدامیک index نشده اند. قسمت Coverage دارای چهار بخش اصلی است. مطابق شکل زیر، بخش اول، بخش Error (مشخص شده با کادر قرمز) میباشد که صفحاتی از سایت که index نشده اند را نشان میدهد. بخش دوم، بخش  Warning (مشخص شده با کادر آبی) میباشد و نشانگر صفحاتی است که در عین index  شدن، دارای خطاهایی هستند که نیاز به رسیدگی و برطرف شدن دارند. بخش سوم، بخش Valid (مشخص شده با کادر سبز) میباشد که نشان میدهد کدام یک از صفحات index  شده اند و هم اکنون جزیی از صفحات گوگل محسوب میشوند. بخش چهارم، بخش Exclude (مشخص شده با کادر بنفش) میباشد که نشان دهنده ی صفحاتی است که خودتان به نحوی مایل به index شدن آن ها نبوده اید.

ممکن است صفحاتی در بخش Error مشاهده شوند، که خودتان برای آن ها noindex tag  قرار داده اید و یا به عبارت دیگر از index  شدن آنها جلوگیری کرده اید. به عنوان مثال از index  شدن صفحات ثبت نام و ورود، سبد خرید و … جلوگیری کرده اید چرا که index شدن این صفحات فاقد ارزش است. در این صورت با خطای Submitted URL marked noindex مواجه خواهید شد. با مرور زمان گوگل این گونه موارد را از قسمت Error حذف کرده و به قسمت Exclude خواهد افزود. اما اگر مواردی که در قسمت Error وجود دارند، جزیی از صفحاتی نباشد که شما نیاز به index آن ها ندارید، در این صورت باید سریع تر نسبت به رفع مشکلات و خطاهای موجود در این صفحات اقدام کنید. بخش دیگری از خطاها مربوط به این قسمت، خطاهای سمت سرور هستند که همگی با عدد 5 شروع میشوند و رایج ترین آن ها خطای 500 است. برای حل این دسته از خطاها باید هاست خود را بررسی کنید.

دسته دیگری از خطاهای احتمالی این بخش، خطاهای Redirect Error میباشد. این خطا زمانی رخ میدهد که Redirect کردن شما در یک loop قرار گیرد یا بیش از حد معمول طولانی شود. خطای محتمل دیگر، خطای معروف 404 یا همان Submitted URL not found است. این خطا به معنی عدم وجود صفحه ی مربوطه است. ممکن است صفحه ی مورد نظر به دلایل مختلفی حذف شده و یا محتویات آن به آدرس جدیدی منتقل شده باشد ولی کاربر همچنان به آدرس قبل هدایت میشود. این امر موجب بروز خطای 404 میشود. خطای 401 دسته ی دیگری از خطا هاست. این خطا زمانی نمایش داده میشود که صفحه ای از سایت نیازمند احراز هویت باشد. خطای 403 نشان دهنده ی عدم دسترسی بازدیدکننده به صفحه را نشان میدهد. دلیل بروز هرکدام از این خطاها باید با دقت بررسی شوند.

coverage

مطابق شکل رو به رو ، صفحاتی که در بخش Valid قرار میگیرند، به دو دسته ی کلی تقسیم میشوند. دسته ی اول صفحاتی هستند که index شده اند و در Sitemap نیز قرار دارند(مشخص شده با کادر سبز). دسته ی دوم صفحاتی هستند که با وجود index شدن، هنوز در Sitemap وجود ندارند(مشخص شده با کادر قرمز). باید توجه کرد که تمام صفحات دسته ی دوم را در Sitemap قرار گیرند. قرارگیری دقیق این صفحات در Sitemap سایت شما، خوانایی سایتتان را برای ربات های گوگل افزایش میدهد.

details

مطابق شکل زیر، در بخش Exclude ، دلیل عدم crawl یا index شدن هریک از صفحات موجود در این بخش توضیح داده شده است. یکی از دلایل رایج مطرح شده “Discovered – currently not indexed” است که بیان میکند گوگل از وجود این صفحه به تازگی مطلع شده است و هنوز آن را index نکرده است. همچنین میتوان به مورد “Crawled – currently not indexed” اشاره کرد که بیان میکند صفحه ی مورد نظر crawl شده ولی هنوز index نشده است. مورد “Excluded by ‘noindex’ tag” نیز بیان میکند که شما در صفحه ی مورد نظر از noindex tag استفاده کرده اید. همچنین ممکن است برخی از صفحات به دلیل قرار گرفتن در یک از حلقه از Redirect در این بخش قرار بگیرند که در این صورت دلیل آن به صورت “Page with redirect” بیان خواهد شد.

details

بخش Experience

 

در قسمت Page Experience از بخش Experience تجربه ی کاربران از بازدید سایت نمایش داده میشود. گوگل تجربه ی کاربران را از بازدید صفحات سایت شما را بر اساس یک سری پارامتر محاسبه کرده و یک امتیاز به سایت شما میدهد. این نمره در نمایش نتایج سرچ در گوگل توسط موبایل موثر است. در این بخش در صورتی که سایت شما ترافیک کافی را در 90 روز اخیر نداشته باشد، مطابق شکل زیر فاقد اطلاعات است. در غیر این صورت نموداری از درصد Url  هایی از سایت شما را نشان میدهد که در حالت موبایل از لحاظ Core Web Vitals، Mobile Usability و… مشکلی نداشته اند وکاربران از آن ها بازدید کرده اند. برای درک و تحلیل هر چه بهتر نمودارهای موجود در بخش Core Web Vitals، بهتر است تا در ابتدا با نحوه ی کار با Gtmetrix و PageSpeed Insights آشنایی پیدا کنید.

page-experience

قسمت Mobile Usability

 

از نظر گوگل نمایش صحیح تمام اجزای فرانت سایت در حالت موبایل بسیار حائز اهمیت است زیرا بسیاری از کاربران از تلفن همراه خود برای جستجو و ورود به وب سایت شما استفاده میکنند. برای اینکه نمایش سایت شما در حالت موبایل مشکلی نداشته باشد، حتما باید طراحی سایت شما به صورت Responsive انجام گرفته باشد. مطابق شکل زیر، در این قسمت تمام صفحاتی که در نمایش حالت موبایل مشکل دارند در بخش Error (مشخص شده با کادر قرمز) و تمام صفحاتی که دارای حالت نمایش موبایل به طور صحیح هستند در بخش Valid (مشخص شده با کادر سبز)، آورده شده اند. در بخش Error، دلایل مختلفی برای عدم Responsive به حساب آمدن یک سایت نمایش داده میشود. این دلیل میتواند “Content wider than screen” که به معنای بزرگتر بودن پهنای محتوا از پهنای صفحه باشد. یکی دیگر از انواع خطاهای Responsive، “Clickable elements too close together” است که نشان دهنده ی فاصله کم و غیر استاندارد دو عنصر قابل کلیک است.

mobile usability details

بخش Enhancement

 

قسمت Breadcrumbs

 

به سلسله مراتب رسیدن به یک صفحه در یک سایت را Breadcrumbs میگویند. این بخش میتواند با توجه به Data Structure سایت شما زیر مجموعه ای نداشته باشد و یا دارای تعدادی زیر مجموعه باشد. با مفهوم Data Structure بعدها آشنا خواهیم شد. اگر سایت شما وردپرسی باشد، آنگاه میتوان Breadcrumbs یا مسیر دسترسی کاربر به یک صفحه ی خاص را با افزونه هایی مانند Yoast ایجاد کرد و در غیر اینصورت ایجاد Breadcrumbs به عهده ی برنامه نویس سایت است. این عامل با وجود اینکه تاثیر مهم و چشمگیری در سئو سایت شما ندارد، اما بر خوانایی سایت شما برای کاربران و جلب توجه آن ها تاثیرگذار است. بر اساس شکل زیر، نموداری که در این بخش نمایش داده میشود دارای سه بخش است. بخش Error (نشان داده شده با کادر قرمز) نشان دهنده ی Breadcrumbs هایی است که با خطا موجه شده اند. بخش Valid with Warning (نشان داده شده با کادر سبز) نشان دهنده ی Breadcrumbs هایی که دارای اخطار هستند و در نهایت بخش Valid (نشان داده شده با کادر آبی) که نشان دهنده ی Breadcrumbs هایی است که صحیح هستند.

breadcrumbs

قسمت Sitelinks searchbox

 

شاید تا کنون دقت کرده باشید که برخی از سایت های بزرگ، مانند شکل زیر، زمانی که در صفحه ی نتایج گوگل نمایش داده میشوند، علاوه بر آدرس، تایتل (title) و توضیحات اولیه، یک باکس جستجو برای سرچ مستقیم در خود سایت را دارند که کاربر میتواند با استفاده از این باکس به جستجو در این سایت بپردازذ. راه هایی وجود دارد تا به گوگل درخواست دهیم که این باکس جستجو را برای سایت ما در صفحات خود نمایش دهد. اگر سایت شما وردپرسی است، میتوانید برای اینکار از افزونه های مربوطه استفاده کنید. در غیر این صورت باید کدهای مربوط به این درخواست را سورس کد خود قرار دهید. با انجام اینکار شما درخواست خود را برای ایجاد این باکس جستجو اعلام میکنید ولی این موضوع به معنای پذیرش این درخواست از سمت گوگل نیست. گوگل در رابطه با این موضع بسیار سختگیر است و ممکن است که مدت ها بعد با این درخواست شما موافقت کند یا هرگز با این درخواست موافقت نکند.

Sitelinks searchbox

بخش Legacy tools and reports

 

در این بخش و در قسمت International Targeting میتوانید زبان و کشور خود را انتخاب کنید. هر چند اگر دامنه ی شما از نوع ir باشد، به طور پیش فرض کشور ایران انتخاب خواهد شد و اگر سایت شما تک زبانه باشد، زبان سایت شما نیز به طور پیش فرض مشخص خواهد شد. در قسمت Messages میتوانید تمام پیام ها و نوتیفیکیشن هایی که گوگل سرچ کنسول برای شما ارسال کرده است را مشاهده کنید. با استفاده بخش URL Parameters میتوانید پارامترهای موثر در Url های صفحات سایت خود را مدیریت کنید.

Legacy tools and reports
Legacy tools and reports

بخش Links

 

این بخش از مهم ترین و کارآمدترین بخش های سرچ کنسول محسوب میشود. در این بخش میتوانید تا تمام لینک های داخلی سایت (قسمت مشخص شده با کادر سبز)، تمام لینک های خارجی سایت به همراه کلمه ی کلیدی لینک شده (قسمت مشخص شده با کادر قرمز)، سایت هایی که بیشترین لینک را به شما داده اند و نیز کلمه ی کلیدی مربوطه (قسمت مشخص شده با کادر بنفش) و در آخر بیشترین کلمات کلیدی لینک شده به سایت خود (قسمت مشخص شده با کادر زرد) را مشاهده کنید. به عنوان مثال میتوان مطابق تصاویر زیر گفت که سایت ما مجموعا دارای 554 لینک خارجی از سمت 20 سایت است و نیز میتوانیم لیست این سایت ها را نیز مشاهده کنیم.

Links
Links
Links

بخش Setting

 

در این بخش، قسمت Owner Verification (قسمت مشخص شده با کادر قرمز) نشان دهنده ی وضعیت احراز هویت شماست. قسمت Associations (قسمت مشخص شده با کادر سبز) نشان دهنده ی این است که آیا سرچ کنسول سایت ما به سایر ابزارها مانند گوگل آنالیتیکس متصل شده است یا نه. از قسمت Change of Address (قسمت مشخص شده با کادر آبی) برای تغییر نام دامنه استفاده میشود. قسمت Indexing Crawler (قسمت مشخص شده با کادر بنفش) نشان دهنده ی نوع ربات خزنده ی سایت ماست. قسمت Property added to account (قسمت مشخص شده با کادر مشکی) میتوان ابزار سرچ کنسول را برای سایت خود غیر فعال کرد.

settings

قسمت Crawl Stats که با رنگ صورتی نشان داده شده است اطلاعات بسیار مهم و مفیدی در رابطه با ربات های خزنده ی سایتتان اختیار شما قرار میدهد. گوگل با توجه به یک سری از پارامترها به هرسایتی بودجه ی خزش میدهد. در واقع بودجه ی خزش به تعداد صفحاتی از سایت شما که ربات های خزنده ی گوگل میتوانند در یک بازه ی زمانی خزش کنند، بودجه ی خزش سایت شما میگویند. برای هر سایتی بسته به محتوا و وضعیت سایت، وضعیت هاست، کیفیت برنامه نویسی و… یک بودجه ی خزش تعلق میگیرد. نمودار زیر در این بخش نمایش داده میشود. قسمت آبی رنگ نمودار تمام کراول های انجام گرفته در 90 روز اخیر، قسمت بنفش نمودار حجم دانلود شده و قسمت نارنجی بیانگر میانگین مدت زمان پاسخ سایت ماست.

crawl stats

بخش Security and Manual Actions

 

این بخش شامل دو قسمت Manual actions  و Security issues میباشد. انجام یک سری از کارها من جمله خریدن لینک به تعداد زیاد برای سایت، ایجاد محتوای نامرتبط و ضعیف زیاد در سایت، فروش تعداد لینک های زیاد از سایتتان به سایر سایت ها، وجود کامنت های غیر مرتبط زیاد در سایت، استفاده از هاست های اشتراکی و وجود هم هاست اسپم، تکرار بیش از حد کلمات کلیدی در محتوا سایت و نیز بسیاری از کارهای مرتبط به سئوی کلاه سیاه، باعث نمایش خطا در این بخش ها خواهد شد. در صورتی که این خطاها ادامه دار شوند، احتمال پنالتی شدن سایت شما وجود دارد.

Security and Manual Actions

نتیجه گیری

 

گوگل سرچ کنسول از مفیدترین و کارآمدترین ابزاری است که میتوانید در راستای دسترسی به آمار و وضعیت دقیق وب سایت خود از آن بهره بجویید. اطلاعاتی که این ابزار در اختیار شما قرار میدهد و در عین حال سهولت استفاده از این ابزار تقریبا با هیچ ابزار دیگری قابل مقایسه نیست.  با استفاده از آماری که این ابزار در اختیار شما قرار میدهد میتوانید به نقاط ضعف و قوت خود، تعداد کلیک های سایت خود بر اساس معیارهای مختلف، تعداد دفعات دیده شدن سایت خود بر اساس معیارهای مختلف، کلمات کلیدی مهم برای وب سایت خود، وضعیت crawl و index صفحات سایت خود، وضعیت ربات های خزنده ی سایت خود و بسیاری از آمار و اطلاعات دیگر پی ببرید. با این احتساب کسب تسلط و مهارت در استفاده از این ابزار مفید، برای تمام وبمستران و فعالین حوزه ی سئو امری ضروری است.